tisdag, januari 31, 2006

Folk och deras fördomar.

Jag älskar att studera. Trots att jag är 32 år fyllda vet jag dock ännu inte vad jag vill bli. Det finns ju så himla mkt intressant att lära sig här i världen. Varför nöja sig med en kunskap bara?
Så jag läser en kurs här och en kurs där men efter att ha prövat på ett halvårs heltidsstudier med studielån så kan jag konstatera att jag i dagsläget inte klarar mig utan en stadig inkomst. Jag måste alltså jobba heltid för att kunna gå runt ekonomiskt. Så jag jobbar på men tack o lov finns det kvällskurser och jag väljer och vrakar. Dessutom har jag funnit att distanskurser inte är så tokiga dom heller. Dom ger mig även en möjlighet att studera ännu fler ämnen som jag annars inte skulle ha tillgång till som heltidsarbetande.
Varför pluggar jag då? Svaret är enkelt: jag törstar efter kunskap. Jag vill veta mera, försöka förstå hur världen är funtad, varför historien ser ut som den gör och lära mig mera om främmande kulturer. Och det är här som mina och en del andras åsikter går isär. De flesta som jag pratat med koncentrerar sig hela tiden på poäng, utbildningar som leder till arbete, karriär och så vidare. Och det är väl inget fel med det. Problemet är bara att dom varken kan förstå eller acceptera min synvinkel på mina egna studier. Jag gör det för min egen viljas skull men det finns liksom inte i deras världsuppfattning. Varför ska jag slösa bort tid och pengar på att läsa nåt som inte leder till en fin utbildning och senare även ett fint jobb?? Läsa böcker kan man väl göra hemma i soffan? På universitetet ska man plugga för att bli nåt.
Jag däremot älskar att gå på föreläsningar, bli matad med kunskap från lärarna, läsa kursmaterialet, pyssla med hemuppgifter och frågeställningar och upptäcka nya kunskaper och teorier hela tiden. Det är så jag utvecklas som person. Jag känner mig tillfredsställd med detta.
Jag har ingen ambition att en dag bli chef eller få en supernajs karriär på nåt flådigt företag. Nej tack, säger jag bara. Däremot så kan jag hålla med om att det faktiskt skulle vara kul att ta all kunskap jag samlat under åren och få utnyttja den i samband med ett framtida yrke. Men vad det skulle vara vet jag inte än. Det får tiden utvisa. Så tills vidare tänker jag fortsätta läsa allt jag kommer över och det finns ingen som kan övertala mig till nåt annat.
Jag är så evinnerligt trött på att bli klassad som en oseriös brud bara för att jag inte vill ha en karriär. Fatta!! Jag är nöjd så länge jag har nåt att plugga. Ska det vara så svårt att förstå?