torsdag, juni 04, 2009

Busy bee

Äntligen har jag fått mer att göra på jobbet. Det började bli ganska trist att sitta av tiden men direkt efter min korta Rom semester så började karusellen. Jag ska hjälpa till med ekonomibiten på vårt norska kontor. Dvs jag ska ta emot post, kontera och lägga in fakturor, fixa betalningar och ta ut rapporter. Den här veckan har varit heeeelt galen. Inte nog med att jag måste anstränga mig lite extra för att förstå vad fakturorna handlar om, jag måste även hitta rätt konto och kostnadsställe, bolla ärenden med Holland och England och har en hel MASSA nytt som jag måste lära mig.
Det är kul med en ny utmaning men jag hoppas verkligen inte att detta går överstyr och blir ett stressmoment.
Jag kommer vara en hejare på norska när det här är över :)
Kul är ju också att jag nu har mer kontakt med holländarna, engelsmännen och även amerikanarna så det blir till att damma av engelskan, precis vad jag behöver. Jag har ju tappat så mkt av engelskan sen jag kom hem från min tvååriga vistelse i London för ca 16 år sen. Man blir liksom lite ringrostig..........och nu är det även en massa nya bokförings och ekonomi ord som jag måste lära mig, både på norska och engelska.

Det ska bli skönt med helg och tid över att fortsätta släktforska på :)

tisdag, juni 02, 2009

Jodå minsann!!



Glädjen över att ha hittat en länk till Dalarna hade inte ens lagt sig när jag plötsligt snubblade över nästa överraskning.



Titus mor, Eva Augusta Brandberg, härstammar från en släkt kallad Brenner. Hennes mor Eva De Brenner är barnbarn till Elias Brenner. Honom kan ni läsa mer om här


Och hans fru, Sofia Brenner är Sveriges första kvinnliga författare av skönlitteratur och svensk poesi :)

Så nu får man väl helt enkelt damma av släktsilvret, spika upp vapenskölden och lägga till ett "de", "af" eller "von" i efternamnet :)

Och det bästa av allt. Denna Elias Brenner, alltså min farmors morfars mormors morfar har målat ca 500 av de adliga vapensköldar som nu finns att beskåda i Riddarhuset i Stockholm och själv blev han adlad 1712. Dessutom var han född i Storkyrö, Österbotten i Finland ca 200 år före hans barnbarns barnbarn bosatte sig på exakt samma ort som bruksförvaltare och senare lanthandlare (Titus)

Har ni inte börjat släktforska än, gör det NU!!

Det här är mer spännande än Agatha Christie!! =)





Äntligen bekräftat!

Nu vet jag att Titus BÅDA föräldrar kom från Kopparberg i Falun :)
Wohooo!!

Dom gifte sig även i Kopparberg 1811 men flyttade sen ner till Västmanland där deras barn senare föddes.

Trevligt att hitta sina dalarötter faktiskt.

I sommar ska jag njuta lite extra av detta vackra landskap :)

måndag, juni 01, 2009

Mina rötter (i Dalarna)

Jakten på släkten har gått vidare och ÄNTLIGEN har kusin vitamin och jag knäckt gåtan med vår anfaders svenska rötter.
Så här ligger det till:

Titus Eugen Richard Hammarström kom till Finland och Tykö bruk på 1840 från Bergs socken i Sverige. Det var just Bergs socken som höll på att ta knäcken på oss. Vi kunde inte fatta var i Sverige det var. Nu vet vi, han kom från Västmanland, Bergslagen :)
Idag på lunchen styrde jag mina steg mot bibblan där man helt gratis kan låna en dator och få tillgång till genlines scannade kyrkoböcker. Det tog mig ca tre minuter att hitta Titus i födelseboken från 1823. Mitt hjärta slog dubbla slag av glädje och när jag sen läste att hans far var kyrkoherde föll poletten ner.
Det kan förklara min fascination av kyrkor och kristendomen. Jag är själv inte kristen men älskar alla former av kyrkokonst och litteratur. Att dessutom en av mina favorit julsånger heter "Bergslagsjul" gör ju saken bara roligare :)

Och så var det Titus mamma, Eva Augusta Brandberg. Gissa var hon kom ifrån......jo Falun :)

Så där ÄNTLIGEN har jag hittat min rötter i Dalarna :)

Eva Augusta är alltså min farmors morfars mor. Nu vet jag varför jag trivs så bra i Dalarna också ;)
Och Eva Augustas pappa, Anders Brandberg, var gruvrättsnotarie vid Bergs-och Gruvrätterna i Falun och även bergsrådman.

Nu återstår så att ta reda på varifrån Titus pappa ursprungligen är från. Vet inte än om han är född i Västmanland eller om han "utvandrat" från Dalarna även han.

Och i sommar ska jag nog ta en EXTRA titt på Falun på vägen upp till Kättbo :)

Och så vill jag ju naturligtvis åka till Bergslagen för att se kyrkorna där Titus pappa var prost och jag vet även att hans grav finns kvar på Norbergs kyrkogård. Det mesta går ju att kolla upp på nätet nuförtiden :)

Men nu är det sovdags!