fredag, september 18, 2009

Basilica di Santa Croce di Firenze



En regnig vårdag 2005 gick jag tillsammans med några arbetskamrater in i denna kyrka. Fullkomligt ovetande att jag nu, fyra år senare skulle ha haft mycket stor användning av de kunskaper jag idag besitter om just denna plats.
Här inne vilar nämligen storheter som Machiavelli, Michelangelo och Galileo Galilei.
Jag minns dock att jag gick runt och beskådade dessa gravar och jag ville så gärna veta mer men tiden var knapp och vi lämnade strax därefter kyrkan.
Enligt traditionen grundades denna kyrka av Franciskus av Assisi och är idag franciskanerna huvudkyrka i Florens.
Nu är det banne mig på tiden att jag åker tillbaka dit!

torsdag, september 17, 2009

Påslakan is da shit!

Från att ha sovit i samma påslakan år ut och år in (självklart har jag tvättat dom emellanåt!) så har jag det senaste året totalt snöat in på att beställa nya påslakan från Ellos varje gång det är rea.
Helt galet.
Jag tror att det hela började med att Asta kom till oss och började kissa i sängen. Ganska snabbt insåg jag att något måste göras, den gamla uttjänta bäddmadrassen åkte ut och två enkla bäddmadrasser inhandlades på IKEA. Dessa går alldeles utmärkt att tvätta i maskinerna hos oss.
Sen började påslakanen gå sönder pga av att de tvättades en sisådär 2-3 ggr/vecka då Asta kissade som mest.
Jag höll på bli galen. Det äckligaste jag vet är att sova i kattkiss och jag ville definitivt ha hela och rena sängkläder.

Nu har Asta lugnat ner sig, det händer fortfarande att hon kissar i sängen men det är väldigt sällan.

Så upptäckte jag Ellos och deras billiga påslakan. Det värsta av allt var att man ALLTID hittade nåt mönster som var lite extra fint eller mysigt och så har det travat på.
Fem nya påslakans par har det blivit allt som allt. Alla på rea. Det blir väl totalt påslakan för ca 1000:- på ett år.

Helt galet. Men det ska väl räcka några år framöver nu.

måndag, september 14, 2009

Superwoman

Det som igår skulle bli "en kort jogg för att lufta blod och huvud" slutade med en mil runt Rimbo på en timme. Benen ville inte stanna. Starka och uthålliga tog de steg efter steg, uppför backar, nerför backar och ut med de plana sträckorna. Hjärta och lungor var med på noterna och med hjälp av saktare tempo kunde de snabbt återhämta sig efter de jobbiga pertierna på sträckan.
Det var som om jag alltid hade sprungit så lätt. En mil om dagen i flera år.
Jag blev inte ens trött!!
De sista 300 meterna spurtade jag, ökade tempot rejält och lät benen ta ut stegen. Andningen ökade i takt med stegen men blev aldrig ansträngd.
Efter duschen åkte jag ner till ICA för att handla, jag beställde nr 39 på thaien och skuttade sen med lätta steg över vägen för att handla mjölk och kattmat. Inte en gnutta trötthet i varken lår eller vader. Det var som om jag aldrig hade sprungit den där milen 30 minuter innan.
Jag fyllde på och toppade återhämtningen med en ProViva återhämtningsdryck och bänkade mig ca 30 minuter senare i soffan och mumsade på den godaste thaigrytan nånsin.
Lite känningar i ryggslut/höft när jag skulle sova men det ordnade sig efter extra stretch av rumpa och höftböjare innan jag lutade huvet på kudden och somnade gott.

Fan va gött!! Nu vet jag att jag klarar milen igen. Ledigt. För en kväll där var jag också Superwoman.

söndag, september 13, 2009

Finn de grekiska filosoferna


Jag har till på tisdag kväll på mig att hitta, identifiera och memorera filosoferna i Rafaels målning Skolan i Aten.
Tror jag nöjer mig med Platon och Aristoteles faktiskt.

Btw så har jag sett målningen på riktigt. Ser ni ovandelen av en dörröppning i bildens nedre vänstra hörn? Det är där man kommer in i detta rum i Vatikanen, där man alltså hittar denna målning.