söndag, maj 17, 2009

Tjocka släkten

Herregud. Jag vet inte ens var jag ska börja. Min kusin Gunilla och jag har börjat rota i våra rötter. Vår farmor/mormor kom från Helsingfors och vi hade hört att släkten ursprungligen kom från Sverige men ingen visste var, när hur. Nu en vecka senare och många timmars idogt forskande på nätet så vet vi lite mer. Min farmors mormor kom från Ugglebo=Ockelbo i Sverige. Från Sverige kom även farmors morfar, Titus Eugen Richard Hammarström men vi har fortfarande inte klurat ut exakt var i Sverige. Men vi har kartlagt hans liv i Finland och vet nu så pass mycket att han varit bruksförvaltare på tre olika bruk och slutade sen sina dar som lanthandlare i Österbotten :) Varje dag faller en eller flera pusselbitar på plats. Det inte Gunilla hittar eller kan tyda kanske jag kan lösa och tvärtom. Två jobbar bättre och mer effektivare än en har vi kommit underfund med. Igår kväll jobbade jag så intensivt med detta att jag totalt ratade Eurovisionsfestivalen. Tv´n stod visserligen på och jag gjorde en paus för att kika på Norges bidrag men sen var det tillbaka till kyrkböckerna. Klockan två gav jag upp, skrev ner de frågeställningar jag ahde kvar att lösa och sa godnatt.
Idag hittade jag det jag sökte men sen....tvärstopp.
Nåja, skam den som ger sig. Några timmar senare skickar nämligen Gunilla en finfin länk där man kan söka på i stort alla finska dagstidningar från 1700-talet och fram till slutet av 1800-talet. Och här hittar vi godis vill jag lova!!! Hammarströmmarna har verkligen varit aktiva!!! Bland annat har vi en lektor R Hammarström som hålit föredrag hit och dit. Sedärja, då har vi en skolad i släkten och farmor läste ju och sparade massor av böcker. Då vet jag vilken ända av släkten jag har fått mina studie och läsargener ifrån :)

Jag skulle kunna berätta hur mkt som helst om det här men det gör jag inte nu. Jag vill sammanställa allt senare, skriva en släkthistoria som kan bevaras till barn och barnbarn men framförallt, jag vill veta var våra svenska rötter är.
Det finns en smedsläkt som heter Hammarström och kommer från Dalarna, måhända kan det vara en gren? Det återsår att se :)

Men nu tillbaka till forskandet :)

/Superdetektiven Sussie