torsdag, augusti 10, 2006

No se hace sueco!

Det är en sak jag inte fattar. Varför måste vi scandinaver alltid bete oss som svin när vi reser utomlands? Flera gånger har jag rest med norrmän och svenskar som innan vi ens har landat sitter och bälgar i sig sprit, vin och andra diverse alkoholhaltiga drycker. Inget fel i det men vad jag undrar över är varför dom inte kan göra det med måtta och utan skrik och skrän?
Man super sig under bordet, gör bort sig på hotell, restauranger och allmänna platser, svinar ner och gör sig till allmänt åtlöje. Sen kommer vi hem till Sverige igen och sitter och beklagar oss över hur jäkla trist vi har det här i landet och hur stel vår kultur är. Är vår svenska kultur så trist att vi måste skämmas över den? Varför kan vi inte ta tillvara på vår kultur och göra nåt bra av den? Vara stolta över den? Det är ju det som många andra länder gör. Nä, vi svenskar ska vara så hiiimla internationella och beresta men så fort vi kommer utomlands så kräver vi att allt ska fungera precis som hemma i Sverige. Det är då vi (förhoppningsvis) förstår hur jäkla bra vi har det i Sverige...egentligen.
Vad är det för fel på att bara insupa atmosfären i landet du besöker, njuta ett glas vin eller öl, fascineras över allt det vackra men samtidigt rakryggad och stolt känna att vi har faktiskt ett eget kulturarv att förvalta som faktiskt inte heller går av för hackor.......

/Den undrande turisten

1 kommentar:

Linnéa sa...

för att svenskar är ju så jäva stela, "normala" och tråkiga. och när det väl kan släppa sitt beiga liv och åka utomlands lever dom om som om ingen morgondag fanns..